Fokdagkampioen Amarens van Lapinenburg zorgt voor dubbele feestvreugde!! (Bron KFPS)

Fokdagkampioen Amarens van Lapinenburg zorgt voor dubbele feestvreugde augustus 3, 2019 De driejarige Amarens van Lapinenburg haalde op de fokdag van Het Friesche Paard Noord- en Zuid-Holland op zaterdag 3 augustus het dagkampioenschap en bezorgde haar eigenaren John en Jan Boot een dubbele glimlach. ‘Ze is helemaal eigen fok’, noemt vader Jan. ‘Haar vader is Jehannes 484’, voegt John -mede eigenaar van de hengst- toe. Als voorzitter van de fokvereniging mocht John zelf het erelint omhangen bij zijn merrie, die met veel ‘schwung’ door de baan draafde in Middenbeemster.

Amarens van Lapinenburg (Jehannes 484 x Maurus 441)  Fokdagkampioen 2019

Bregje fan ’t Lakerveld reserve dagkampioen Concurrentie had Amarens overigens ook. Bregje fan ‘t Lakerveld (Hessel 480), gefokt door C.J.M. Vermeer uit Lexmond en in eigendom van Willem Lokhorst, verdiende ook Ster met een eerste premie en draafde met veel veer en een sterk achterbeengebruik door de ring, maar moest het in stap afleggen tegen Amarins. Bregje kreeg naast het reservekampioenschap bij de driejarige merries ook het reserve dagkampioenschap mee naar huis.

Bregje fan ’t Lakerveld (Hessel 480 x Sjaard 320)

Jeugd: twee keer Beentjes, twee keer Schothorst De beste veulens in Middenbeemster kwamen uit de stal van Cor en Nel Beentjes uit Heiloo. De nog amper twee maanden oude en luxe Lotje v/d Bokkefarm (Menne 496) draafde soepel naar de titel beste merrieveulen.

Lotje v/d Bokkefarm  ( Menne 496 x Pier 448 )

Bij de hengstveulens was het Jack v/d Bokkefarm (Beart 411), die met ruime bewegingen en veel balans in draf de beste in zijn klasse op de fokdag was.

Jack v/d Bokkefarm (Beart 411 x Norbert 444)

Ook in de jeugdrubrieken wist één inzender twee keer de koppositie binnen te halen: Michel Schothorst uit Soest leverde de kampioen bij de enters én de twenters. Diana ût de Grachten (Markus 491) versloeg haar halfzus Ikke ût de Grachten die de enige en daarmee de fraaiste enter was.

Ikke ut de Grachten (Markus 491 x Norbert 444)

Als kers op de taart mocht Diana ook het jeugdkampioenschap op haar naam schrijven.

Diana ut de Grachten (Markus 491 x Dries 421)

Kroonmerrie Klaske naar CK De fraaie kopnummers bij de jeugd en de driejarigen werden in de kampioenskeuring gecompleteerd door één afvaardiging van de oudere merries. Kroonmerrie Klaske fan Zwanenburg (Doaitsen 420) van Hermanda Weeteling uit Assendelft draafde in hoog tempo met haar rijke voorhand naar een uitnodiging voor de Centrale Keuring.

Klaske fan Zwanenburg (Doaitsen 420 x Rypke 321)

Uitslagen kampioenschappen:

Kampioen driejarige en winnaar Fokkerijstimuleringsprijs Amarens van Lapinenburg, deken aangeboden door hoofdsponsor Rabobank Bollenstreek

Beste hengstveulen Jack v/d Bokkefarm (Beart 411 x Norbert 444) Fokker/eigenaar: Cor en Nel Beentjes, Heiloo

Beste merrieveulen Lotje v/d Bokkefarm (Menne 496 x Pier 448) Fokker/eigenaar: Cor en Nel Beentjes, Heiloo

Kampioen enters en twenters en jeugdkampioen Diana ût de Grachten (Markus 491 x Dries 421) Fokker/eigenaar: M.H.A. Schothorst, Soest

Kampioen driejarige merries en fokdagkampioen Amarens van Lapinenburg (Jehannes 484 x Maurus 441) Fokker/eigenaar: J.J.H. Boot en J.P.W. Boot, Hillegom

Reservekampioen driejarige merries en reserve fokdagkampioen Bregje fan ‘t Lakenveld (Hessel 480 x Sjaard 320) Fokker: C.J.M. Vermeer, Lexmond Eigenaar: W.E. Lokhorst, Ederveen

Kampioen oudere merries Klaske fan Zwanenburg (Doaitsen 420 x Rypke 321) Fokker: J. en H. Bijker, Jilsum Eigenaar: H. Weeteling, Assendelft

Foto’s: Ingrid Truijens.

compilatie fokdag 2019 (bron KFPS)

Facebooktwitterlinkedinmail