Fokdag 2018 te Middenbeemster

Janneke B. voegt Hollandse titel toe aan palmarès

05/08/2018

Ze heeft al twee CK-titels achter haar naam staan, één fokdagtitel en ze voert inmiddels het Kroonpredicaat. De aansprekende Janneke B. (Norbert 444 x Fabe 348) van Michel Schothorst lijkt van geen ophouden te weten. Vandaag, zaterdag, presenteerde de zevenjarige merrie zich op de zonovergoten fokdag van Fokvereniging Het Friesche Paard Noord- en Zuid-Holland in Middenbeemster. Aanvankelijk stond ze tweede in de rubriek Kroonmerries, maar tijdens de kampioenskeuring deed ze er een schepje bovenop en werd verkozen tot kampioen bij de vier jaar en oudere merries en later ook tot algemeen fokdagkampioen. ‘We hebben een mooie kampioenskeuring, met correct gemodelleerde paarden die sterk optraden in beweging. Daarin blonk Janneke nog net even meer uit, waardoor we haar hebben gekozen als dagkampioen’, aldus juryvoorzitter Harrie Draaijer.
De prachtige driejarige Zus v/d Bokkefarm (Hessel 480 x Beart 411) van Cees Star en gefokt door Cor en Nel Beentjes mocht opstellen als reservekampioen. Even daarvoor was zij de kampioen bij de driejarigen. Ook Zus is geen onbekende op de Hollandse fokdag, die dit keer door omstandigheden verplaatst diende te worden van Oudkarspel naar Middenbeemster. In 2016 was Zus jeugdkampioen in Oudkarspel en algemeen reservekampioen. Zus mag zich opmaken voor het eventuele voorlopig Kroonschap straks op de CK. Janneke B. ligt wellicht het hoogst haalbare, Model, in het verschiet.

Uit drie groepen driejarige merries werden er twee Ster verklaard met een eerste premie. Naast genoemde Zus v/d Bokkefarm was dat ook weggelegd voor Ytske J.S. (Epke 474 x Lolke 371) van Stoeterij Galloper en gefokt door P.J.G. Jenniskens. Zij was de reservekampioen bij de driejarigen. Vijf andere driejarige merries werd Ster met een tweede premie.
Het kopnummer van de Kroonmerries, de zevenjarige Jeltje v.d. Bokkefarm (Norbert 444 x Dries 421) van fokkers Cor en Nel Beentjes, moest in de kampioenskeuring genoegen nemen met de reservetitel bij de vier jaar en oudere merries. ‘Een merrie met een heel fraai model, die goed door het lichaam stapt, maar in draf net even overtuigender mocht aantreden vanuit de achterhand’, legt Harrie Draaijer uit.

Overzicht kampioenen:

Beste hengstveulen:
Gadget van de Meikade (Rommert 498 x Wimer 461) fok/eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Beste merrieveulen:
Grietje van de Anne Hoeve (Beart 411 x Norbert 444) fok/eig. J.A.M. de Wit, Heemskerk

Beste enter/twenter:
Beau fân Stal Bellefleur (Jehannes 484 x Beart 411) fok. Stan Derksen, Oosterhout; eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Jeugdkampioen:
Beau fân Stal Bellefleur (Jehannes 484 x Beart 411) fok. Stan Derksen, Oosterhout; eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Reserve-jeugdkampioen:
Grietje van de Anne Hoeve (Beart 411 x Norbert 444) fok/eig. J.A.M. de Wit, Heemskerk

Kampioen driejarigen:
Zus v/d Bokkefarm (Hessel 480 x Beart 411) fok. C.J. Beentjes, Akersloot; eig. C.W. Star, Rijnsburg

Reservekampioen driejarigen:
Ytske J.S. (Epke 474 x Lolke 371) fok. P.J.G. Jenniskens, Castenray; eig. Stoeterij Galloper, Berkel en Rodenrijs

Kampioen vier jaar en ouder:
Janneke B. (Norbert 444 x Fabe 348) fok. E.J. Blauwendraat, Hollandsche Rading; eig. M.H.A. Schothorst, Soest

Reservekampioen vier jaar en ouder:
Jeltje v.d. Bokkefarm (Norbert 444 x Dries 421) fok/eig. C.J. Beentjes, Akersloot

Algemeen kampioen:
Janneke B. (Norbert 444 x Fabe 348) fok. E.J. Blauwendraat, Hollandsche Rading; eig. M.H.A. Schothorst, Soest

Algemeen reservekampioen:
Zus v/d Bokkefarm (Hessel 480 x Beart 411) fok. C.J. Beentjes, Akersloot; eig. C.W. Star, Rijnsburg

Tekst en foto’s: Ellen Franke

Facebooktwitterlinkedinmail